krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Kutia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Kutia

Składniki:

Kutia

 

  • 1 szklanka pszenicy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • po 5 dag rodzynek
  • 1 łuskanych orzechów
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Kutia
Pszenicę umyć, a następnie namoczyć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zagotować przygotowaną pszenicę, a potem ją odcedzić i ostudzić. Umyty mak zalać wrzątkiem i zostawić na 1-2 godziny, a gdy napęcznieje, odcedzić i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Miód podgrzać, a następnie wymieszać z makiem, potem dodać po kolei orzechy, rodzynki oraz pszenicę. Całość udekorować płatkami migdałowymi.

Tagi:

mak kutia ciasta