arunia

arunia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Kutia po mojemu ;)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kutja pyszna słodka wschodnia potrawa wigilijna. Przepis mojej babci lekko zmodyfikowany

Kutia po mojemu ;)

Składniki:

Kutia po mojemu ;)

 

  • 300g maku niebieskiego lub 1/2 puszki masy makowej np. bakaland
  • 200g pszenicy lub kaszy pęczak
  • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały płatki, pokrojone suszone morele, skórka pomarańczowa kandyzowana)
  • Miód 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Kutia po mojemu ;)
Mak tak jak na makowiec namoczyć na noc, a następnie ugotować, wodę zlać (odcedzić - niezastąpiona pielucha tetrowa) i przynajmniej dwa razy zmielić w maszynce do mięsa. Ugotować pszenicę (kaszę pęczak). Zmieszać z makiem. Dodać miód, rozdrobnione bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały płatki, pokrojone suszone morele, skórka pomarańczowa kandyzowana) . Dobrze wymieszać. Kutię włożyć do lodówki na około 2 godziny.SMACZNEGO