VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Kutia ryżowa (wersja fit)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 310
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis to najlepszy dowód na to, że typowe świąteczne potrawy można serwować w wersji light bez utraty wyjątkowego smaku! Odkryj przepis na znakomitą ryżową kutię!

Kutia ryżowa (wersja fit)

Składniki:

Kutia ryżowa (wersja fit)

 

Sposób przygotowania:

Kutia ryżowa (wersja fit)
1. Ugotuj ryż w szklance wrzącej wody z łyżką oleju – ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ciepły wymieszaj z miodem.

2. Sparz mak i ugotuj go na małym ogniu pod przykryciem, tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Odcedź i zmiel (najlepiej 2-3 razy). Wymieszaj z ryżem.

3. Umyj, osącz i posiekaj orzechy. Rodzynki umyj, osącz. Obierz i posiekaj figi. Skórkę pomarańczową drobno pokrój. Do ryżu z miodem i makiem dodaj orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.

4. Wymieszaj lekko całość i odstaw na noc do lodówki. Przełóż do salaterki i udekoruj płatkami migdałów oraz pestkami granatu.

RADA VITY:
- Zamiast pestek granatu możesz dodać plasterków pomarańczy.
- Wybieraj ryż brązowy. Tak jak biały jest zbożem bezglutenowym, ale ma od niego nawet 9 razy więcej magnezu.