omaa_maoma

omaa_maoma

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kutia wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ugotowaną pszenicę wymieszać ze sparzonym, zmielonym makiem i pozostałymi składnikami. Przygotowywać dobę przed Wigilią

Kutia wigilijna

Składniki:

Kutia wigilijna

 

Sposób przygotowania:

Kutia wigilijna
Pszenice namoczyć na noc a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Mleko zagotować, dodać miód i wanilię a następnie sparzyć nim mak. Sparzony mak zmielić dwukrotnie (w przypadku maku mielonego czynność pominąć). Rodzynki namoczyć w soku z pomarańczy a następnie przełożyć na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Pszenicę, sparzony i zmielony mak, rodzynki, orzechy i migdały wymieszać w jednym naczyniu. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

mak kutia ciasta