Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kutia wigilijna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kutia, pełna pysznych bakalii, to jedna z potraw, bez której nie potrafię sobie wyobrazić Wieczerzy Wigilijnej. Moja zrobiona jest ze zdrowej pszenicy oraz gotowej masy makowej więc przygotowuje się ja dosyć szybko.

Kutia wigilijna

Składniki:

Kutia wigilijna

 

  • 1 puszka masy makowej 850 g

 

 

 

  • 1 Szklanka Ciemnych Rodzynek

 

  • Pol Szklanki Jasnych Rodzynek

 

  • 2 Opakowania Skorki Pomarańczowej (200 G)

 

 

  • woda 2.5 - 3 litry

 

Sposób przygotowania:

Kutia wigilijna
Pszenicę zalać wodą, opłukać, wodę zlać i wlać ponownie, około 2.5 - 3 litrów. Garnek postawić na małym ogniu i gotować do miękkości pszenicy. Pszenica, którą kupiłam, ugotowała się dość szybko.

Rodzynki ciemne oraz jasne zalać wrzątkiem, po 5 minutach opłukać i odcedzić. Przelać jeszcze raz zimna wodą, przepłukać, odcedzić.

Gdy pszenica będzie miękka, dodać puszkę masy makowej, orzechy włoskie, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ja lubię, gdy kutia jest dosyć lejąca, wiec nie odlewam wody. Gotować wszystko razem przez około 20 minut na bardzo małym ogniu, uważając, by kutia się nie przypaliła. Potem doprawić do smaku miodem (ilość według uznania, u mnie około 3 sporych łyżek ).

Z tego przepisu kutii wyjdzie dosyć dużo, zazwyczaj przekładam do słoików, zagotowuje i mamy kutie jeszcze na Nowy Rok.