Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Kwas chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Włożyć chleb do szklanego lub kamionkowego naczynia, dodać skórkę z cytryny zalać 5

Kwas chlebowy

Składniki:

Kwas chlebowy

  • 60 dag suchego żytniego chleba
  • skórka z połowy cytryny
  • 5 l wody
  • 1 dag drożdży

Sposób przygotowania:

Kwas chlebowy

Włożyć chleb do szklanego lub kamionkowego naczynia, dodać skórkę z cytryny zalać 5 litrami posłodzonej wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 4-5 godzin. Napój przecedzamy przez gazę do innego naczynia, dodajemy drożdże i zostawić na 5 godzin, aż na powierzchni utworzy się piana. Ponownie przecedzić i poprzelewać do butelek Zamknąć wyparzonymi korkami. Po dwóch dniach Kwas chlebowy jest gotowy.