wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kwaśniaczek-kapuśniaczek

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój mąż i teściu mogliby jeść go codziennie, a wujek wojskowy zarzeka się, że lepszego nie gotuje nawet ciocia. Więc coś w tym chyba jest.

Kwaśniaczek-kapuśniaczek

Składniki:

Kwaśniaczek-kapuśniaczek

 

  • 2 mniejsze żeberka wieprzowe
  • 3-4 ziemniaki;
  • 15 dkg kapusty kwaszonej;
  • 3 średniej wielkości marchewki;
  • 1-2 małe ząbki czosnku
  • 1 cebula,
  • łyżeczka przyprawy Warzywko;
  • świeża natka pietruszki, lub pietruszka suszona(może być również mrożona);
  • przygotowany wcześniej zakwas na żur lub gotowy żurek z butelki;

 

Sposób przygotowania:

Kwaśniaczek-kapuśniaczek
Zeberka plukam pod biezaco woda, bardzo dokladnie. Marchewke obieram na troche grubsze poltalarki, Mieso i marchewke wrzucam do garnka i zalewam woda tylko tyle, by przykryla nieco zawartosc garnka. Gotuje na srednim ogniu. Gdy wywar zaczyna wrzec, zmniejszam ogien na minimalny i dalej gotuje, dosypujac 2 lyzeczki Warzywka. Trzeba uwazac, zeby nie przesadzic, bo warzywko jest slone samo w sobie, wiec mozna przesolic zupe, wiec czasem lepiej wsypac ostrozna porcje:). W miedzyczasie, gdy wywar sie gotuje plukam kapuste kwaszona pod woda i odciskam, by troszke zmniejszyc jej kwaskowatosc. Zakwas, taki sam jak ten ktory stosujemy do zurku jest juz kwaskowy sam w sobie, wiec robie to, by zupa nie byla przesadnie kwasna. Kapuste odciskamy z sokow i kroimy w drobniejsze kawalki na desce, by w zupie bylo ja wygodniej jesc. Wrzucamy ja do zupy, mieszamy i gotujemy. Ziemniaki obrac, umyc i pokroic w kostke. Wrzucic do zupy. Gdy mieso, ziemniaki, marchewka oraz kapusta sa juz wystarczajaco miekkie dolewamy do garnka ok. szklanke zakwasu na zur. Mieszamy wszystko razem i chwile gotujemy. Na koniec wyjmuje zeberka z zupy, obrywam miesko z kosci i ponownie wrzucam do zupy w postaci malych kawalkow. Cebulke kroje w drobniutka kostke, podsmazam na oliwie na zlotobrazowy kolorek i wrzucam do zupy. Posypuje wszystko natka pietruszki lub koperkiem. Zupa pycha:)! I co najwazniejsze, to nie zupa woda, tylko prawdziwie gesta i pozywna zupa:), ktorej niewielka ilosc wystarcza do swobodnego zaspokojenia apetytu:).