ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kwaśnica wg ellanar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja ulubiona zupa, przepis podpytany u gaździny w Zakopanem ale lekko zmodyfikowany- pyszna na zimę ale nie tylko

Kwaśnica wg ellanar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwaśnica wg ellanar

 

  • 2,5 litra wody
  • ok. 30 dag żeberek wieprzowych
  • 2 kości wędzone
  • 30 dag kapusty kwaszonej
  • 1 szklanka soku z kapusty kwaszonej
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka vegety
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • 2 łyżki cebulki prażonej
  • pieprz do smaku
  • ziemniaki- kilka sztuk wg. uznania

 

Sposób przygotowania:

Kwaśnica wg ellanar
Zaczynamy od wywaru- do wody wrzucamy żeberka i kości, marchewkę, pietruszkę, cebulę, ziele angielskie i listek laurowy i gotujemy do miękkości marchewki czyli jakieś 45 minut. Kapusty nie płuczemy tylko siekamy i dodajemy do wywaru i wlewamy sok z kwaszonej kapusty. Gotujemy ok. pół godziny i dodajemy przyprawy i zioła i gotujemy znów pół godziny. W tym czasie osobno gotujemy ziemniaki. Do zupy dodajemy prażoną cebulkę, pieprz i zagotowujemy. Dodajemy ugotowane osobno i pokrojone ziemniaki. Zupa jest pyszna, kwaśna, pachnąca ziołami.
Kwaśnica wg ellanar
Najpierw gotujemy wywar z mięsa i jarzyn, dodajemy ziele i listek
Kwaśnica wg ellanar
Najważniejsze składniki kwaśnicy- kwaśna kapusta kwaszona i pyszny sok z kapusty kwaszonej
Kwaśnica wg ellanar
Do zupy trzeba dodać sporo majeranku i kminku dla łatwości trawienia
Kwaśnica wg ellanar
Specyficzny posmak i aromat zupki nadaje dodana na koniec prażona cebulka