beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Kwaśny rosół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Można też ugotować zupę na samym kwasie.

Kwaśny rosół

Składniki:

Kwaśny rosół

 

  • rosół 1,5 litra
  • kwas z kapusty ok 1 litra
  • marchew 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki
  • suszone grzyby ok 7 sztuk
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kwaśny rosół
Marchew obieramy,myjemy i kroimy. Grzyby sparzamy i myjemy w ciepłej wodzie. Wszystko dodajemy do rosołu. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy kwas z kiszonej kapusty. Zdarza się, że kapusta jest zbyt kwaśna. Zagotowujemy ją i odcedzamy. Kwas, który otrzymamy dodajemy do rosołu. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Kwasu dodajemy tyle, by było czuć ostrość zupy. Podajemy z ugotowanym makaronem.