Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kwaszona kapusta w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z takiej kapusty możemy robić różne surówki i farsze do kapuśniaków

Kwaszona kapusta w słoikach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kwaszona kapusta w słoikach

 

 

Sposób przygotowania:

Kwaszona kapusta w słoikach
Kapustę poszatkować, dodać marchew utartą na tarce o dużych otworach, wymieszać z solą. Mocno ubić w kamiennym garnku lub słoju, obciążyć i przykryć gazą. Po kilku dniach gdy pokaże się piana, przebić do dna w kilku miejscach. Pozostawić do dokwaszenia. Po tygodniu kapusta jest gotowa. Następie przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Wynieść w chłodne miejsce.
Kwaszona kapusta w słoikach
Etap 1
Kwaszona kapusta w słoikach
Etap 2

Tagi:

kapusta