Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kwiatowe lody

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jadacie kwiaty? Pięknie wyglądają jako przybranie dań, ale także dobrze smakują! Polecam przepis na lody z kwiatów akacji.

Kwiatowe lody Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwiatowe lody

 

  • 2 szklanki płatków kwiatów akacji
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

 

Sposób przygotowania:

Kwiatowe lody
Kwiaty akacji, robinii akacjowej, trzeba zrywać z dala od dróg. Po przyniesieniu do domu najlepiej rozłożyć je na białej ściereczce albo arkuszu białego papieru i pozwolić wyjść ew. lokatorom. Potem należy je przebrać usuwając przekwitnięte i oberwać same białe płatki z szypułek.



Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i kwiaty - po chwili gotowania odstawiamy żeby wystygły. Miksujemy je z jogurtem na jak najgładszą masę - można przecedzić, ale nie jest to konieczne. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą kwiatową.



Przekładamy do pojemnika i zostawiamy w zamrażalniku na kilka godzin co jakiś czas mieszając widelcem albo ponownie miksując. Najlepiej smakują niezbyt mocno zmrożone , o konsystencji kremu
Kwiatowe lody
kwiaty oczyść dokładnie i oberwij same płatki
Kwiatowe lody
zaparz je wrzucając do gorącego syropu a potem ostudź
Kwiatowe lody
kwiaty zmiksuj z jogurtem a śmietankę ubij na sztywno - obie masy delikatnie wymieszaj
Kwiatowe lody
całość przełóż do pojemnika i mroź kilka godzin

Tagi:

lody