Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na zewnątrz mamy kolorowo postanowiłam, że i na talerzu powinno być słonecznie, a do tego letnio (w końcu słońce ) i lekko. To już ostatnie chwile tego roku kiedy możemy jeszcze trafić na świeże kwiaty cukinii, także do dzieła

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Składniki:

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

 

  • Opakowanie lub bukiet kwiatów cukinii
  • 1 opakowanie ricotty
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • Sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • Zimna woda gazowana
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Suszone pomidory kroimy w drobna kostkę –dodajemy je do ricotty , mieszamy. Ser solimy i pieprzymy do smaku. Kwiaty cukinii delikatnie myjemy i osuszamy. Ser przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie nakładamy farsz do kwiatów. Z jajka, mleka, wody gazowanej przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już gorący, bierzemy w rękę nafaszerowany serem kwiat cukinii i delikatnie maczamy go w cieście naleśnikowym, wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Kwiaty smażymy przez chwilę do momentu kiedy ładnie się zarumienią. Podajemy gorące.