SUPERPRZEPIS

Kwiaty dyni na słodko

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kwiaty dyni na słodko

Nie tylko dynie stanowią część jadalną, z kwiatów możemy też wyczarować pyszne i efektowne danie

Składniki:

Kwiaty dyni na słodko

 

  • 7 kwiatów dyni
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • oliwa do smażenia
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 gruszki
  • 1/3 szklanki czerwonego wina ( bezalkoholowego)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kwiaty dyni na słodko
Z kwiatów usuwamy pręciki. Myjemy i osuszamy. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika rozdrabniającego Triblade. Miksujemy i wrzucamy do głębokiej patelni. Doprawiamy cukrem i mieszamy i zalewamy winem do poziomu gruszek. Gotujemy na małym ogniu aż wszystkie soki odparują i dodajemy jeszcze imbir i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kwiaty napełniamy farszem z gruszki i moczymy w jajku a potem obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony. Podajemy z czerwonym winem.

Tagi:

jajko dynia jajka