kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kwitnący tort

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosty i delikatny torcik.

Kwitnący tort Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwitnący tort

 

  • Na biszkopt ( jeden a potrzebne są takie cztery):
  • 3 jajka ( duże świeże wiejskie )
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem truskawkowy:
  • 2 opakowania kremu do tortów
  • 2 kostki masła
  • 2 szkl. mleka
  • Nasączenie:
  • 1 szkl. wody
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • ozdoby z masy cukrowej
  • kolorowe groszki

 

Sposób przygotowania:

Kwitnący tort
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy je na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze raz ucieramy na sztywno. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę   o średnicy 24cm, pieczemy w temp. 175*C przez 20-25min.Pieczemy 4 takie biszkopty.  Nasączenie przygotowujemy z podanych składników. Każdy biszkopt nasączamy. Krem ucieramy z zimnym mlekiem i dodajemy miękkie wcześniej utarte masło. Ucieramy na puch. Smarujemy biszkopty kremem, obsmarowujemy cały tort i układamy dekoracje z kwiatków cukrowych (przepis podam w kolejnym z moich przepisów). Wstawiamy do lodówki by krem skomponował się ze smakiem biszkoptów.

Jeśli ktoś woli inny smak kremu lub woli przygotować ten krem w inny sposób to oczywiście można to wykożystać.

Podany przepis jest moją propozycją .

Kwiatki cukrowe możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej wtedy tort szybko można przyozdobić.
Kwitnący tort
Upieczone biszkopty najlepsze są ze świeżych jaj wiejskich.
Kwitnący tort
Krem utarty na mleku + miękkie masło wcześniej oddzielnie utarte.
Kwitnący tort
Smarowanie kremem wcześniej nasączone biszkopty.
Kwitnący tort
Tak wygląda po ukroieniu kawałka czyli w środku.