Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Łabędzie z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Efektowne ciasteczka, które pysznie smakuję

Łabędzie z jagodami

Składniki:

Łabędzie z jagodami

 

  • Ciasto:
  • 120 g margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 200 ml wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Kostka masła
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki borówek amerykańskich

 

 

Sposób przygotowania:

Łabędzie z jagodami
Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż powstanie gęsta kula. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Dobrze wymieszać i na blasze nakładać łyżką owalne plamy ciasta. Tyle ile mamy okrągłych ciastek musimy zrobic szyjek dla łabędzi. Ciasto nakładamy do szprycy i na blasze wyciskamy na znak pytajnika. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne przeciąc na pół.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć. Masę delikatnie wymieszać z borówkami tak, aby ich nie rozgnieść.
Ciasto przełożyć masą. Z jednej strony lekko je rozerwac aby można było włożyć szyję.