Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Łaciaty serniczek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, delikatny i lekki serniczek w kolorowym biszkoptowym cieście. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty.

Łaciaty serniczek

Składniki:

Łaciaty serniczek

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki maku
  • 1 budyń truskawkowy lub malinowy

Sposób przygotowania:

Łaciaty serniczek
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.

2. Ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. 3.Ciasto dzielimy na trzy części i do każdej kolejno dodajemy kakao, mak i budyń, dokładnie mieszamy. 4.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy na przemian ciasto i masę serową. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut. 5.Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z blaszki.

Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.