monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

zapraszam na przesmaczny torcik:) prosty ale pyszny:)

Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy

Składniki:

Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka wody
  • Przełożenie:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 120 g mlecznej czekolady
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • Nasączenie:
  • ½ szklanki wody gorącej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Dekoracja:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczki kakao

 

Sposób przygotowania:

Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać i odłożyć na bok. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cały czas ubijać. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W między czasie dodać wody.Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec 25 minut w 180 st. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i ostudzić zupełnie. Można pozostawić na noc. Przełożenie: Masa czekoladowa: Do garnka przelać 250 ml śmietany i ogrzewać aż do wrzenia. Czekoladę drobno pokroić i dodać do śmietany. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Ostudzić ( przykryć folią aby się nie utworzył kożuch), odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i dokończyć ubijanie na sztywno. Odłożyć do lodówki. Masa waniliowa: Do miski przelać pozostałą czekoladę, dodać cukier puder oraz ziarenka wydrążone z wanilii. Wstępnie ubić, dodać śmietan-fix i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki. Nasączenie: W gorącej wodzie dokładnie wymieszać aromat waniliowy. Wykonanie: Biszkopt rozkroić na 3 blaty. Na paterze położyć pierwszy blat i nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie przełożyć masy do sztywnych woreczków (każdy osobno) i nakładać masę czekoladową od zewnątrz na szerokość około 2-3 cm. Następnie ułożyć masę białą ( 2 łyżki zostawić do posmarowaniu wierzchu tortu) a potem ponownie czekoladową. Przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Kremy położyć tak jak na pierwszym blacie. Przykryć ostatnim krążkiem i także go namoczyć. Rozsmarować resztę białego kremu i odłożyć tort do lodówki na 30 minut. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem i podzielić na 2 równe porcje. Do jednej z nich dodać kakao i wmieszać je w masę. Tort udekorować według własnego gustu dwoma kolorami bitej śmietany, smacznego!