zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Łamańce z makiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny deser wigilijny

Łamańce z makiem

Składniki:

Łamańce z makiem

 

  • Ciasto: 35 dag mąki, 1/2 szkl. cukru, 12 dag masła, 2 żółtka, 1 łyż. śmietany
  • Masa: 35 dag maku, 3 łyż śmietany, 1/2 szkl .cukru pudru, 10 dag obranych i posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Łamańce z makiem
Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie i pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor. Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy ciastka na deseczkę. Mak płuczemy zimną wodą, następnie dwukrotnie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na sicie. Gdy mak obcieknie, dodajemy cukier puder, śmietanę i migdały. Masę makową najlepiej ucierać drewnianą pałką w makutrze ok. 1 godz. Gotową masę wykładamy na półmisek tworząc kopczyk i obkładamy łamańcami.

Tagi:

ciasto mak