SUPERPRZEPIS

Lane chruściki

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Lane chruściki Więcej zdjęć (5)

Szybka, pyszna, łatwa w wykonaniu przegryska:) do tego ulubione cappuccino i da się przetrwać ten śnieżny dzień:)

Składniki:

Lane chruściki

  • 220 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Lane chruściki

Żółtka oddzielić od białek. Do wysokiej miski wlać mleko i dodać żółtka. Wsypać cukier waniliowy i wlać aromat. Wszystko połączyć mikserem na średnich obrotach. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać do niej szczyptę soli, wymieszać. Małymi porcjami dodawać do masy żółtkowej i cały czas mieszając mikserem. Miksować aż wszystko połączyć się w gęste ciasto.



W drugiej misce białka ubić na sztywno i zmieszać je z przygotowanym ciastem. Ciasto na chruściki powinno być gęstsze niż na naleśniki, powinno być mniej więcej takie gęste jak na racuszki.



W rondelku mocno rozgrzać olej i wlewać na niego porcje ciasta tworząc fikuśne zawijaski. Można zrobić to przez lejek (ale troszkę ciężko przechodzi ciasto), lepiej i łatwiej jest gdy przelejemy ciasto do butelki typu bidon ( po kubusiu czy wodzie mineralnej) i będziemy naciskać na butelkę aby ciasto wypłynęło. Jest to naprawdę wygodny sposób bo go przetestowałam.



Gdyby ciasto było zbyt gęste wlać odrobinę mleka i wymieszać. Gdy ciasto z jednej strony się zezłoci przewrócić na drugą stronę i również usmażyć na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. (Można także smażyć na patelni i tworzyć dużo większe chruściki, ja robiłam takie średniej wielkość aby moim córeczkom było łatwiej trzymać w rączce). Smacznego!