Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Lane ciasto smażone

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka z dziobkiem, wbić jaja, lekko osolić, wymieszać

Lane ciasto smażone

Składniki:

Lane ciasto smażone

 

  • 2 jaja

 

  • 2 łyżki mąki sól

 

  • tłuszcz (olej lub smalec)

Sposób przygotowania:

Lane ciasto smażone
Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka z dziobkiem, wbić jaja, lekko osolić, wymieszać i wyrobić. Na pa­telni rozgrzać tłuszcz i wlewać ciasto cienkim stru­mieniem. Gdy zrumieni się od spodu, odwrócić, naj­lepiej widelcem. Zrumienione na złoty kolor wyjmo­wać, kłaść na półmisku wyłożonym bibułą lub papie­rem i natychmiast podawać jako dodatek do zup. Ta­kie ciasto można również obok „chrupków”, orzesz­ków czy migdałów w soli podawać jako przekąskę do koktajlów.