Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Lane kluski, nie tylko do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

do rosołu bardziej pasują kluseczki cienkie, ale jeśli zrobimy nieco grubsze to mogą być do innych dań

Lane kluski, nie tylko do rosołu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lane kluski, nie tylko do rosołu

 

  • 2 duże jajka
  • 2 - 3 czubate łyżki mąki pszennej, użyłam typ 650
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty chili mielonego

Sposób przygotowania:

Lane kluski, nie tylko do rosołu
Jajka wybiłam do dużego kubka. Roztrzepałam z solą. Dodałam mąkę (na cienkie kluski 2 łyżki) i energicznie mieszałam łyżeczka kilka chwil żeby masa była gładka i bez żadnych grudek. Ja swoje doprawiłam chili , ale można użyć innych przypraw, w zależności od tego do czego będziemy kluski podawać. Kluseczki lane do rosołu może gotować bezpośrednio w nim czyli zagotowujemy ok. 2 szkl. rosołu i na wrzący wlewany masę cieniutkim strumykiem poruszając kubkiem nad całą powierzchnią płynu i delikatnie mieszając łyżką. Gotujemy ok. 2 minut i podajemy Jeśli chcemy mieć kluski grubsze i do oddzielnego dania to dodajemy o łyżkę mąki więcej - tak jak ja to zrobiłam. Masa będzie gęstsza i strumień ciasta grubszy. Ja gotowałam swoje po prostu na wodzie a po ugotowaniu odcedziłam.
Lane kluski, nie tylko do rosołu
ja do lanych klusek mam stary kubek - duży i z wygodnym uchwytem - służy mi już wiele lat
Lane kluski, nie tylko do rosołu
jajka wybiłam do kubka i roztrzepałam z solą
Lane kluski, nie tylko do rosołu
dodałam mąkę i chili - mieszałam aż masa była zupełnie gładka
Lane kluski, nie tylko do rosołu
kluski można gotować bezpośrednio wlewając je do rosołu albo na wodzie i odcedzić

Tagi:

jajko jajka