margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Lane kluski z rosołem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po prostu kluski z rosołem :) Lane kluseczki z rosołem wspaniale nadają się na obiad dla najmłodszych.

Lane kluski z rosołem

Składniki:

Lane kluski z rosołem

 

  • łyżka mąki
  • jajko
  • sól, cukier
  • rosół (przepis na rosół Waldzia https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html )

Sposób przygotowania:

Lane kluski z rosołem
Wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru i wsypujemy łyżkę mąki. Wrabiamy na gładką masę, tak jak kogel-mogel. Rosół musi wrzeć żeby kluski nam się udały. Wlewamy na gotujący się rosół po łyżce masy. Delikatnie mieszamy i gotujmy już na wolniejszym ogniu jeszcze przez 2 min. Takie lane kluski możemy również ugotować w samej wodzie i podawać z inną zupą. Możemy również zrobić "chudszą" wersję lanych klusek mieszając samo białko z mąką. Takie kluseczki z rosołem wspaniale nadają się na obiad dla najmłodszych. Smacznego

Tagi:

jajko jajka