Tatiana1982

Tatiana1982

Kucharz
[Przepisów: 11]

Lane kluski z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwe szybkie i smaczne danie

Lane kluski z warzywami

Składniki:

Lane kluski z warzywami

 

  • Duża cebula
  • Mały zielony por
  • 2 małe marchewki
  • 3 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Lane kluski z warzywami
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę i por kroimy w niewielkie słupki. Wszystko razem mieszamy i przekładamy na patelkę. Dodajemy niewielką ilość oleju i dusimy pod przykryciem ok 10 min aż warzywa będą miękkie. W tym czasie zagotujemy ok liter wody. Jajka wbijamy do miski i dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy cały czas mieszając dodajemy po trochu mąki, potem gdy już mamy gęstą masę kładziemy łyżką na gorąco wodę tworząc kluski. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na wierzch. Warzywa odparowane smażymy chwilę. Kluski odcedzamy i przekładamy do warzyw wszystko razem smażymy jeszcze kilka minut dodajemy żółty tarty ser i przykrywamy pokrywką. Czekamy chwilkę aż ser się roztopi i podajemy.