bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Langosze - węgierskie placki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspomnienie z Zuberca - przepyszny drozdzowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier

Langosze - węgierskie placki

Składniki:

Langosze - węgierskie placki

 

Sposób przygotowania:

Langosze - węgierskie placki
Langosze w wykonaniu mojego meża. Po wielu próbach mniej lub bardziej udanych udało się trafic na przepis ktory jest idealny i dzieki ktoremu langosze smakuja tak jak te w Zubercu. Żródlo: Węgry od kuchni http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/langos.html Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. W między czasie robimy maselko: z połaczenia 1/2 kostki masła, przeciśnietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna masło skomponowac wg własnego uznania. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne.

Tagi:

sery tarta ser