Lasagna

Mięsa, Makarony « poprzedni | następny »
magdalennab - autor przepisu Lasagna offline

Szef Kuchni
Przepisy: 43
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Lasagna
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Lasagna to bardzo sycące danie


trudność: łatwe
czas:

Lasagna - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu do Lasagni
  • 3-4 średnie cebule
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ok 1 kg mięsa mielonego(z indyka lub wieprzowego)
  • puszka pomidorów bez skorki 400g lub słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, bazylia i oregano( suszone), czosnek(granulowany lub w ząbkach)
  • ser np.gouda( ok 200g)
  • sos beszamelowy:
  • 0,5 litra mleka,
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki mąki i pszennej
  • 2 łyżki masła

Lasagna - PRZYGOTOWANIE:

Masa mięsna: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, i mięso mielone ok.15min. Do mięsa dodajemy pomidory rozpuszczony w szklance wody kostkę bulionową z kurczaka i dodajemy do mięsa przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.Wszystko jeszcze chwilę podduszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło dodajemy 2 łyżki mąki dolewamy ZIMNE mleko gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. do zgęstnienia dodajemy gałkę muszkatołową( dosyć dużo) sól i pieprz. Płaty lasagni układamy w żaroodpornym naczyniu z wysokim rondem posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera żeby skleił dno lasagni potem mięso, sos beszamelowy, ser, ponownie ułożyć na to płaty makaronu itp do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym, posypać obficie tartym serem. Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, piec ok 30-40 minut. Smacznego!



Komentarze do Lasagna (strona 1 z 1)  
asiaows

asiaows
offline

2008-12-05 15:49
Wypróbowałam :) Pychotka,nic tylko palce lizać :))
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2008-12-06 17:39
także zrobiłam,przepyszna,polecam gorąco!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-07 13:06
jak u Garfielda :)
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-19 08:13
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosposia
gość

2009-01-20 14:56
cudowna potrawa,jedna z moich ulubionych.polecam na deszczowe dni.
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-02-07 21:40
Sos beszamelowy do Lasagna, pierwsze slysze. Musze wyprobowac, skoro wszyscy tak chwala.
Skomentuj
Oceń:
0
mona3

mona3
offline

2009-02-08 14:18
muszę spróbować ! do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
mimi-miki

mimi-miki
offline

2009-10-23 17:55
pyszności!! ja też robię z sosem beszamelowym, fajnie wiąże całość. Ulubiona potrawa mojego męża:))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pasztet z szynki z warzywami Łopatka marynowana w chilli Pieczeń z kurczaka
„Zając” z jajkiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów
Klasyczne pulpety z kaszą manną Pasztet z suszonymi morelami Dewolaj z kurczaka
Pieczeń na dziko Szynka w marynacie jogurtowej Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane