Lasagna

Mięsa, Makarony « poprzedni | następny »
magdalennab - Przepis na: Lasagna offline

Szef Kuchni
Przepisy: 43
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Lasagna
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Lasagna to bardzo sycące danie


trudność: łatwe
czas:

Lasagna - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu do Lasagni
  • 3-4 średnie cebule
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ok 1 kg mięsa mielonego(z indyka lub wieprzowego)
  • puszka pomidorów bez skorki 400g lub słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, bazylia i oregano( suszone), czosnek(granulowany lub w ząbkach)
  • ser np.gouda( ok 200g)
  • sos beszamelowy:
  • 0,5 litra mleka,
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki mąki i pszennej
  • 2 łyżki masła

Lasagna - PRZYGOTOWANIE:

Masa mięsna: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, i mięso mielone ok.15min. Do mięsa dodajemy pomidory rozpuszczony w szklance wody kostkę bulionową z kurczaka i dodajemy do mięsa przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.Wszystko jeszcze chwilę podduszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło dodajemy 2 łyżki mąki dolewamy ZIMNE mleko gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. do zgęstnienia dodajemy gałkę muszkatołową( dosyć dużo) sól i pieprz. Płaty lasagni układamy w żaroodpornym naczyniu z wysokim rondem posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera żeby skleił dno lasagni potem mięso, sos beszamelowy, ser, ponownie ułożyć na to płaty makaronu itp do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym, posypać obficie tartym serem. Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, piec ok 30-40 minut. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Lasagna (strona 1 z 1)  
asiaows

asiaows
offline

2008-12-05 15:49
Wypróbowałam :) Pychotka,nic tylko palce lizać :))
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2008-12-06 17:39
także zrobiłam,przepyszna,polecam gorąco!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-07 13:06
jak u Garfielda :)
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-19 08:13
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosposia
gość

2009-01-20 14:56
cudowna potrawa,jedna z moich ulubionych.polecam na deszczowe dni.
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-02-07 21:40
Sos beszamelowy do Lasagna, pierwsze slysze. Musze wyprobowac, skoro wszyscy tak chwala.
Skomentuj
Oceń:
0
mona3

mona3
offline

2009-02-08 14:18
muszę spróbować ! do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
mimi-miki

mimi-miki
offline

2009-10-23 17:55
pyszności!! ja też robię z sosem beszamelowym, fajnie wiąże całość. Ulubiona potrawa mojego męża:))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pulpeciki cherry Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro Schab z wędzonym kurczakiem
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką Schab marynowany suszony Gulasz z żołądków drobiowych z dynią i brokułem
Sałatka z miodowym kurczakiem Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka Ryż z mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsem Zrazy ze schabu tradycyjne Fileciki z cebulką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane