magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Lasagna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lasagna to bardzo sycące danie

Lasagna

Składniki:

Lasagna

  • 1 opakowanie makaronu do Lasagni
  • 3-4 średnie cebule
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ok 1 kg mięsa mielonego(z indyka lub wieprzowego)
  • puszka pomidorów bez skorki 400g lub słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, bazylia i oregano( suszone), czosnek(granulowany lub w ząbkach)
  • ser np.gouda( ok 200g)
  • sos beszamelowy:
  • 0,5 litra mleka,
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki mąki i pszennej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Lasagna

Masa mięsna: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, i mięso mielone ok.15min. Do mięsa dodajemy pomidory rozpuszczony w szklance wody kostkę bulionową z kurczaka i dodajemy do mięsa przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.Wszystko jeszcze chwilę podduszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło dodajemy 2 łyżki mąki dolewamy ZIMNE mleko gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. do zgęstnienia dodajemy gałkę muszkatołową( dosyć dużo) sól i pieprz. Płaty lasagni układamy w żaroodpornym naczyniu z wysokim rondem posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera żeby skleił dno lasagni potem mięso, sos beszamelowy, ser, ponownie ułożyć na to płaty makaronu itp do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym, posypać obficie tartym serem. Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, piec ok 30-40 minut. Smacznego!