Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Lasagne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na lasagne nie jest łatwy jednak wart wypróbowania. Efekt końcowy na pewno wszystkich miło zaskoczy.

Lasagne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lasagne

 

  • 10-12 szt makaron lasagne,
  • 25 dag mięso mielone,
  • 1 szt cebula,
  • 1 puszka pomidory w puszce,
  • 2 ząbki czosnek,
  • do smaku oregano,
  • do smaku bazylia,
  • 20 dag ser żółty,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1 łyżka masło

 

Sposób przygotowania:

Lasagne
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, lekko obrumienić. Następnie dodać mielone mięso i obsmażyć na średnim ogniu około 10 minut. W tym samym czasie pomidory z puszki przetrzeć przez sito a otrzymany sos dodać do mięsa i wszystko razem dusić około 10 minut. Mięso z sosem przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Płaty lasagne zanurzyć przez chwilę w gorącej, osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć kilka płatów lasagne, następnie wyłożyć część farszu. Układać na przemian kolejne warstwy aż do momentu zużycia obu składników przy czym na wierzchu powinna być warstwa mięsnego sosu. Na wierzch położyć ser żółty i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w temp 180 stopni.
Lasagne
Etap 1
Lasagne
Etap 2