Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Lasagne biało-czerwona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Warta grzechu!!!

Lasagne biało-czerwona

Składniki:

Lasagne biało-czerwona

 

  • 35dag.gotowego makaronu lasagne,
  • 20dag.sera salami w plasterkach,
  • 5dag.tartego żółtego sera,
  • 3łyżki startego parmezanu,
  • 5 jajek,
  • 2łyżki masła,
  • sól i pieprz
  • Sos beszamelowy;
  • 3\4szkl.mleka,
  • 2łyżki masła lub margaryny,
  • 2łyżki mąki,
  • 1\4łyżeczki białego pieprzu,
  • sól
  • Sos mięsno-pomidorowy;
  • 40dag.mielonego mięsa wołowego,
  • 50dag.pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 10dag.selera,
  • 1 marchewka,
  • 2łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Lasagne biało-czerwona
Sos beszamelowy;w garnuszku na małym ogniu rozgrzać masło,dodać mąkę i wymieszać.Gdy masło połączy się z mąką,wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować,aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos mięsno-pomidorowy;cebulę pokroić w plasterki,czosnek posiekać i zeszklić je na oleju w dużym rondlu.Dodać mięso i smażyć,aż straci różowy kolor.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Seler i marchewkę obrać i pokroić w plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.wrzucić bazylię i dusić pod przykryciem ok.35min.na małym ogniu.Następnie zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 10min.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu,jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i pokroić w plasterki.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną po czym układać w num warstwami;makaron,ser salami,jajka,sos mięsno- pomidorowy,starty żółty ser,jajka,sos beszamelowy.Na wierzchu ułożyć warstwę makaronu,posypać ją startym parmezanem i wiórkami madła.Potrawę piec ok.30min.w 175"C.