MalgosiaZ

MalgosiaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

SUPERPRZEPIS

Lasagne bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jaja, salami i wędzona mozzarella dodają pięknego zapachu i smaku potrawie.

Lasagne bolognese

Składniki:

Lasagne bolognese

 

  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 0,5kg mięsa mielonego mieszanego
  • 4 puszki pomidorów krojonych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 8 plastrów salami
  • kulka mozzarelli wędzonej
  • sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia+świeże listki do dekoracji
  • parmezan
  • płaty lasagne bez gotowania (ilość zależy od formy do zapiekania)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne bolognese

Robimy sos bolonski: cebula + czosnek do garnka na oliwke, jak się zezłocą, dokładamy 0,5 kg miesa mielonego(wolowo-wieprzowe) Jak sie zabrazowi wrzucamy 3-4 puszki pomidorow (najlepiej bez skorek – nie ma znaczenia czy cale czy kawalki, choc lepiej kawalki….bo sie lepiej rozejda) Gotujemy jakies 2-3 godz na malym ogniu od momentu zagotowania (pamietając zeby mieszac i podjewac troszke woda zeby sie nie przypalil….na koniec ma byc ani za wodnisty, ani bardzo gesty) Gdy sos się ugotuje przekładamy warstwami: Sos, lazania,sos..jaja, sos, lazania,sos, salami, sos, lazania, sos, ser, sos lazania, sos parmezan… przykrywamy sreberkiem i do piekarnika na jakies 180 st… sprawdzamy po 20 minutach widelcem makaron, jak jest miękki wyłączamy piekarnik i zostawiamy na jakies 15 min…można lekko uchylic drzwiczki.. Smacznego!

Lubisz lasagne? Może zainteresuje Cię też przepis na Lasagne z kurczakiem >>>