Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Lasagne łazankowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lasagne łazankowa- to moja wersja tradycyjnych łazanek. To doskonała propozycja obiadowa. Każdemu będzie smakować.

Lasagne łazankowa

Składniki:

Lasagne łazankowa

Kapusta

Mięso

  • 500g karkówki wieprzowej bez kości,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól,
  • pieprz,

Dodatkowo

  • 5 płatów makaronu lasagne,
  • 50g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

Lasagne łazankowa
1. Kapusta:

Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować około 5 minut. Wodę odcedzić. Na dno garnka wrzucić masło. Chwilę podsmażyć kapustę na maśle. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz kminek. Kapustę podlać wodą (1/2 szklanki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do kapusty. Kapustę dusić na małym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

2. Mięso:

Karkówkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie podsmażyć mięso na rumiano. Oprószyć solą i pieprzem.

3. Makaron lasagne włożyć do gotującej się wody. Gotować około 7 minut. lasagnedelikatnie wyjąć z wody.

4. Na jeden z płatów makaronowych wyłożyć porcję kapusty. Następnie ułożyć drugi płat makaronu. Wyłożyć porcję mięsa. Znów ułożyć makaron i kapustę. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

5. Lasagne ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.