Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

lasagne pieczarkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta jarska wersja tej pysznej włoskiej potrawy

lasagne pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

lasagne pieczarkowa

 

  • 12 sztuk płatów lasagne
  • ok. 1 kg pieczarek
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 20 dag sera mozzarelli
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 40 – 50 dag koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek posiekanej świeżej pietruszki
  • oregano, wg uznania
  • sól, wg uznania
  • pieprz, wg uznania
  • gałka muszkatowa, wg uznania
  • cukier, wg uznania

 

 

Sposób przygotowania:

lasagne pieczarkowa
1) PIECZARKI: Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni. Dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku i smażyć przez chwilę. Dodać pieczarki pokrojone na drobne plasterki. Smażyć do odparowania sosu i przyzłocenia. Dodać 5 łyżek posiekanej pietruszki i ok. ¼ łyżeczki suszonego oregano (lub łyżki posiekanego świeżego). Dokładnie wymieszać, przez chwilę podsmażyć, zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. 2) SOS BESZAMELOWY: Podsmażyć wymieszane 4 łyżki masła z 4 łyżkami mąki przez 2-3 min, aż będą jasnozłote i zaczną skwierczeć na patelni. Dodać 3 szklanki mleka, gałkę muszkatową i pieprz (albo zamiast gałki i pieprzu vegetę). Gotować na słabym ogniu przez 15-30 min mieszając trzepaczką do ubijania piany tak aby sos był bardziej puszysty. Do sosu można dodać trochę startego sera. 3) SOS POMIDOROWY: Koncentrat pomidorowy zmieszać z 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ok. ¼ łyżeczki cukru i ok. ½ łyżeczki soli. Podzielić na połowę. 4) LASAGNE: Ułożyć pierwszą warstwę płatów (3) w naczyniu wysmarowanym oliwą. Rozsmarować 1/3 sosu na płatach. Rozłożyć równomiernie 1/3 pieczarek. Posypać je ¼ startego sera i rozłożyć ¼ plasterków mozzarelli. Polać ¼ sosu beszamelowego. Powtórzyć czynność dwa razy. Rozłożyć po raz czwarty ostatnią warstwę płatów, polać pozostałością beszamelu i posypać serem, rozłożyć plasterki mozzarelli. Posypać oregano. Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni. Gotową lasagne można podawać polaną pozostałością sosu pomidorowego wymieszanego z łyżeczką suszonego oregano.
lasagne pieczarkowa
Na płaty lasagne nakłada się sos pomidorowy
lasagne pieczarkowa
Równomiernie rozkłada się podsmażone pieczarki
lasagne pieczarkowa
Teraz przyprósza się pieczarki startym serem i naklada kilka plasterków mozzarelli
lasagne pieczarkowa
Na koniec pozostaje nałożenie sosu beszamelowego. Czynność powtarza się dwukrotnie. Na koniec makaron, beszamel i ser.

Tagi:

sery ser