PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wiosenna odsłona wegetariańskiej lasagne, która dostarczy nam wiele energii na długie wiosenne spacery!!!

Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem
Bakłażana solimy, panierujemy w jajku i bułce, a następnie smażymy na patelni z olejem rzepakowym na złoty kolor. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie dodajemy śmietankę i serek topiony. Dusimy razem do całkowitego rozpuszczenia sera. Płaty lasagne obgotowujemy w gorącej wodzie, alby były al dente. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę sosu szpinakowego, aby zapobiec przywarciu zapiekanki do naczynia. Kładziemy na nim płat lasagne, a następnie dwa plastry bakłażana. Całość polewamy sosem szpinakowym i przykrywamy kolejnym płatem lasagne. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na górnym płacie lasagne rozsmarowujemy resztę sosu szpinakowego i posypujemy starta mozzarellą. Zapiekamy 10-15 minut w 180st.
Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem
Etap 1 Najpierw przygotowujemy sos szpinakowy.
Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem
Etap 2 I smażymy plastry bakłażana w panierce.
Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem
Etap 3 Następnie układany warstwy lasagne.
Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem
Etap 4 Całość posypujemy startą mozzarellą.