Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Lasagne z bakłazanami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lasagne z bakłażanem jest dobrą alternatywą typowej lasagne dla wegetarian lub osób na diecie, ponieważ makaron zastępujemy warzywem.

Lasagne z bakłazanami

Składniki:

Lasagne z bakłazanami

 

  • Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub pomidory świeże
  • 2 zabki czosnku
  • 250 gram sera typu mozzarella lub gorgonzola
  • oliwa z oliwek
  • ser cheddar lub inny twardy do posypania potrawy
  • przyprawy : sól, pieprz, cukier, bazylia, ostra i słodka papryka

Sposób przygotowania:

Lasagne z bakłazanami
Lasagne jest swietnym pomysłem na dość szybki obiad. Przygotowuje się ją sprawnie i szybko, a co najważniejsze daje dużo możliwości jeśli chodzi o modyfikację.1. Pierwszą czynnością jest włączenie piekarnika i ustawienie go na 180 stopni, najlepiej bez termoobiegu. 2. Następnie należy podgrzać pomidory z puszki, lub jeśli uzywamy świeżych spażyć je wodą i obrać ze skórki a nastepnie pokroić. Sos pomidorowy, który z tego powstaje doprawiamy 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, odrobiną soli i pieprzu oraz cukrem, który ma zrównoważyć kwasność pomidorów. 3. Bakłażan trzeba pokroić w plastry, niezbyt grube ponieważ nie będziemy go grilować, ale nie obierać ze skórki. Mocarellę również kroimy w plastry. 4. Do zapiekania dania będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne, najlepiej z przykrywką. 5. Układamy w nim plastry bakłażana, na nie mozzarellę i polewamy sosem pomidorowym. Po czym kładziemy kolejna warstwę plastrów bakłażana. Wykonujemy te czynności to wykorzystania składników. Najlepiej jeśli ostatnia warstwą będzie bakłażan. 6. Górę lasagne posypujemy startym serem, do dekoracji można również ułożyc plastry pomidora, pomidory suszone lub listki bazylii. 7. Wstawiamy lasagne na ok 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Lasagne jest daniem samym w sobie, ale w tej postaci może również posłużyć jako dodatek do dania mięsnego. Smacznego!