redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Lasagne z kurczakiem i warzywami pod żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rozgrzewające danie na obiad dla całej rodziny. Lasagne z kurczakiem i warzywami pod żółtym serem będzie smakowała każdemu. Przygotuj ją w domu! Polecamy!

Lasagne z kurczakiem i warzywami pod żółtym serem

Składniki:

Lasagne z kurczakiem i warzywami pod żółtym serem

 

  • 1 opakowanie makaronu lasagne

 

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka

 

  • 1 cebula

 

  • 1 marchewka

 

  • 1 łodyga selera naciowego

 

 

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

  • 500 ml przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów w puszce

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

  • 150 g tartego żółtego sera

 

  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

 

 

  • 1/4 kostki masła do nasmarowania formy

Sposób przygotowania:

Lasagne z kurczakiem i warzywami pod żółtym serem
Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę, selera naciowego. Podsmażaj 5 minut, potem wrzuć warzywa do miski. W tym samym garnku podsmaż dokładnie mięso, dodaj do niego warzywa i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj cały czas mieszając. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz cukier i 2 ząbki pokrojonego czosnku i całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając do momentu, aż całość się połączy. Zalej wszystko mlekiem i zagotuj, dopraw solą i gałką muszkatołową.

Pieczenie lasagne

Formę nasmaruj masłem i wykładaj na przemian warstwami: farsz mięsny, beszamel, makaron, farsz mięsny, itd. Zakończ warstwą beszamelu. Całość posyp serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika lasagne powinna odpocząć w formie przez 15 minut, następnie podziel ją na porcje i nałóż na talerz.

Przepis pochodzi z programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".