Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Lasagne z mięsem i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lasagne to ciężkie, ale sycące danie, dodatek szpinaku sprawia, że jest ciut delikatniejsze

Lasagne z mięsem i szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lasagne z mięsem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem i szpinakiem
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, czosnek po umyciu i obraniu pokroić w cieniutkie plasterki, seler drobno pokroić i
wszystko podsmażyć na patelni wysmarowalej olejem. Dodać startą na
grubej, buraczanej tarce marchewkę. Poddusić i dodać mięso mielone. Wymieszać i dodać puszkę pomidorów razem z zalewą. Doprawić solą,
pieprzem i suszonymi ziołami (ziół wszystkich razem powinna być mniej więcej łyżeczka). Dusić pod
przykryciem ok 20 minut. Na sam koniec dodać świeże listki bazylii.
Na innej
patelnipodsmażyć szpinak (najlepiej takie pokrojone listki, a nie rozdrobniony na miazgę) mieszając z jogurtem naturalnym. Przyprawić
solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
W rondelku przygotować sos. Do roztopionego masła dodać mąkę, wymieszać i gdy
się połączą, stopniowo dolewać mleko-ciągle mieszając. Jak powstanie gęsty sos-
doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka
kropli oleju i ułożyć warstwę makaronu lasagne. Następnie wartstwa mięsa, polać sosem i
przykryć makaronem. Potem mięso, sos i makaron, mięso, sos, makaron. Potem
szpinak, sos, makaron i na wierzch na makaron sos, potem plastry żółtego sera i
pokrojony w plasterki pomidor.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut
Lasagne z mięsem i szpinakiem
Dzięki ostatniej warstwie sosu beszamelowego pod serem- żółty ser ładnie się roztopi, i nie będzie twardy i spalony