cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Lasagne z serem ricotta

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lasagne z serem ricotta to mniej znany sposób zapiekania płatów makaronu to danie bardzo smaczne i delikatne.

Lasagne z serem ricotta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z serem ricotta

 

  • 250 g płatów lasagne
  • 500 g sera ricotta
  • 150 g sera parmezan
  • kilka listków świeżego tymianku/może być suszony
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z serem ricotta
Przygotować sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondelku dodać mąkę,lekko podsmażyć,a następnie wlać ciepłe mleko.Mieszając gotować do otrzymania gęstego sosu Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ricotta przełożyć o miski,dodać 2 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżki ciepłej wody,sól,pieprz,pokrojony tymianek/ok 1/2 łyżeczki/ i dokładnie wymieszać.Do sosu beszamelowego dodać starty ser/ok.100g/ Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego ,a następnie układać warstwami -płaty ciasta,na płaty rozłożyć warstwę sera,-płaty, warstwę beszamelu i znowu -płaty,ser,-płaty i zakończyć sosem beszamelowym./4 warstwy makaronu,2 warstwy sera i 3 warstwy sosu/Wierzch posypać pozostałym serem,listkami tymianku .Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 160-170 st, do chwili ,aż wierzch zarumieni się./ok 30-35 min./
Lasagne z serem ricotta
Sos beszamelowy odgrywa bardzo ważną rolę w zapiekance.
Lasagne z serem ricotta
W naczyniu do zapiekania układamy kolejno ciasto i dodatki.
Lasagne z serem ricotta
Wierzch zapiekanki posypujemy obficie startym serem.
Lasagne z serem ricotta
Gotowe danie powinno mieć ładnie przyrumieniony wierzch.

Tagi:

sery sosy ser