Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Lasagne z soczewica

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mieso mielone zostalo zastapione soczewica, czyli zdrowym ziarnem, czesto stosowanym w roznego rodzaju dietach

Lasagne z soczewica

Składniki:

Lasagne z soczewica

 

  • ok 8-10 platów makaronu lazania,
  • ok 100g soczewicy czerwonej,
  • ok 250g pieczarek,
  • puszka pomidorów w puszcze (ok 400g z zalewa),
  • 3/4 lub jak ktos woli mniej to 2/3 puszki kukurydzy (240g z zalewa),
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • ok 100ml slodkiej smietanki (30%),
  • 30g startego zoltego sera,
  • 2 sredniej wielkosci cebule,
  • tluszcz do smazenia i do wysmarowania formy
  • 2 zabki czosnku,
  • sól, pieprz (sporo mozna tez dodac nieco chilli, aby farsz byl lekko pikantny), oregano, bazylia
  • mozna dodac swieza natke pietruszki, doskonale pasuje do farszu!

Sposób przygotowania:

Lasagne z soczewica
Soczewice dobrze oplukac, zalac zimna woda z dodatkiem soli i gotowac ok 15-20 min na malym ogniu, do momentu kiedy ziarna zmiekna (mnie wystarczylo 15 min).Platy lasanii obgotowac ok 2 min w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obrac i pokroic w paski, cebule pokroic w kosteczke. Na patelini rozgrzac olej, wrzucic pokrojona cebule, chwile podsmazyc, po czym dodac pieczarki, posolic i popierzyc, chwile poddusic, az pieczarki beda miekkie. Nastepnie dodac odsaczona soczewice, drobno pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy, przyprawy, wymieszac i doprawic do smaku. Czosnek drobno pokroic lub przecisnac przez praske i dodac do pozostalych skladnikow na patelni (jezeli mamy natke pietruszki, koniecznie dodajmy), poddusic kilka minut. Forme do zapiekania wysmarowac olejem i ulozyc na niej platy makaronu, ktore polewamy ok 50 ml smietany i posypujemy polowa ilosci starkowanego sera. Kolejna warstwe tworzy farsz z patelni, ktory ''przykrywamy'' platami lazani, ktore polewamy pozostala smietana i posypujemy serem. Zapiekamy ok 35 minut, poczatkowo w 180 stopniach, przez ostatnie 5-10 minut ( w zaleznosci od piekarnika) podrumieniamy w 200-220. Powiem Wam, ze danie zniknelo momentalnie - maz od dwoch dni jadl tylko ta lazanie, bedac zaskoczonym efektem, poniewaz za tradycyjna lazania nieprzepada, ze wzgledu na mieso mielone, ktorego nieznosi. Lazanie przygotowalam w piatek, jako danie postne, polecam :)