grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 208]

Lasagne ze szparagami i karczochami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lasagne ze szparagami i karczochami zapiekana w kremowym sosie beszamelowym z dodatkiem parmezanu i mozzarelli.

Lasagne ze szparagami i karczochami

Składniki:

Lasagne ze szparagami i karczochami

Sos beszamelowy

Lasagne

  • 250 g makaronu typu lasagne
  • 4 karczochy
  • 300 g szparagów
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 100 gr parmezanu

Sposób przygotowania:

Lasagne ze szparagami i karczochami

Przygotowanie sosu beszamelowego

Lasagne ze szparagami i karczochami
Sos beszamelowy gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji.

Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w garnku na bardzo małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszając i ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut.

Na koniec nie przerywając mieszania dolewamy letnie mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie warzyw

Lasagne ze szparagami i karczochami
Ugotowane warzywa na parze odstawiamy do wystygnięcia.

Oczyszczone i umyte szparagi gotujemy na parze.

Usuwamy z karczochów zewnętrzne twarde liście, kroimy w podłużne kawałki. Karczochy podobnie jak szparagi gotujemy na parze.

Przygotowanie lasagne

Lasagne ze szparagami i karczochami
Ser parmezan możemy zastąpić dowolnym twardym żółtym serem.

Na dno prostokątnej formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki beszamelu, który dokładnie rozprowadzamy.

Układamy płaty makaronu, który przykrywamy kawałkami karczochów.

Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy startym parmezanem.

Układamy kolejne płaty makaronu, na których układamy szparagi.

Szparagi polewamy 3-4 łyżkami beszamelu, po czym obsypujemy parmezanem.

W ten sposób układamy lasagne, aż do ukończenia składników.

Pieczenie lasagne

Lasagne ze szparagami i karczochami
Przygotowana lasagne dekorujemy pozostałymi szparagami.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ostatni płat makaronu polewamy sosem pomidorowym i obsypujemy parmezanem.

Lasagne pieczemy ok. 25-30 minut.