Chupi_in_the_kitchen

Chupi_in_the_kitchen

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Latające kwasy Chupi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wygoda i tyle! To znaczy szybszy sposób na gołąbki. Smak trochę kwaskowaty. Z dwóch główek kapusty wyszło mi 17 gołąbków mięsnych oraz 6 wegetariańskich ( pieczarki,cebulka z ryżem jako farsz do wersji wegetariańskiej ). Polecam

Latające kwasy Chupi

Składniki:

Latające kwasy Chupi

 

  • Na gołąbki:
  • 2 średniej wielkości kapusty kiszone w całości
  • 3 torebki ryżu ( razem 300gram )
  • 750 gram mięsa mielonego wieprzowego z łopatki ( ewentualnie mielone z indyka )
  • Jajko
  • Sól, pieprz
  • Kostka rosołowa ( warzywna )
  • 300ml wody

 

  • Sos pomidorowy:
  • 300ml pomidorowej passaty ( karton )
  • Kostka rosołowa warzywna
  • Przyprawy ( sól,pieprz,ostra papryka )

 

Sposób przygotowania:

Latające kwasy Chupi
Zaczynamy od farszu...czyli gotujemy ryż, następnie ryż po lekkim ostudzeniu mieszamy z mielonym mięsem, surowym jajkiem oraz przyprawami. Odstawiamy pod przykryciem do czasu, aż liście kapusty będą gotowe do faszerowania. Kiszoną kapustę obieramy z liści; ja liście - każdy z osobna opłukałam pod kranem letnią wodą , ewentualnie można je wrzucić na chwilę na osolony wrzątek, aby pozbyć się dużego zakwaszenia. Gotowe liście faszerujemy nadzieniem i zawijamy w małe roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ugotowaną wodą z rosołkiem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 2-3 godziny. Sos gotujemy mieszając passatę z wodą i rosołkiem warzywnym oraz przyprawami. Ewentualnie można na odrobinie oliwy zarumienić cebulkę i czosnek posiekane i następnie zalać passatą i rosołkiem. Smacznego