Łatwe ciasto z budyniem

Z kremem « poprzedni | następny »
przejs - Przepis na: Łatwe ciasto z budyniem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Łatwe ciasto z budyniem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Proste i mało pracochłonne ciastoz budyniem.


trudność: łatwe
czas:

Łatwe ciasto z budyniem - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
  • 3 szklanki mleka
  • 10-15 herbatników
  • POLEWA:
  • 1/3 kostki margaryny lub masła
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Łatwe ciasto z budyniem - PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dosypujemy cukier i żółtka - stopniowo, po jednym. Na końcu dodajemy mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia..Robimy to również stopniowo, po trochu. Mieszamy starannie ale delikatnie. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie gotujemy budyń razem z trzema szklankami mleka. Po ugotowaniu lekko go studzimy. Wykładamy budyń na upieczony i lekko przestudzony biszkopt. Przykrywamy go pokruszonymi na spore kawałki herbatnikami. Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy ciągle mieszająć, aż do momentu kiedy się rozpuszczą i połącza. Ciasto polewamy ciepłą polewą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łatwe ciasto z budyniem (strona 1 z 1)  
misia5

misia5
offline

2012-01-25 14:47
Dla mnie bomba:) Aż ma się na nie ochotę:) Zasłużona 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Pyszna karpatka Eli Murzynek z budyniem i biszkoptami Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Ciasto Łabędzi Puch Makowo-kokosowe Kilimandżaro - ciasto z jabłkami
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi Jabłkowo-orzechowe cudo Pyszny warstwowiec
Ciasto w kratkę Mocno kokosowe ciacho Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane