patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Łatwie pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam pierogi ruskie. Farsz jest delikatny a zarazem wyrazisty. Polewam je zawsze smażonym boczkiem z cebulką.

Łatwie pierogi ruskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łatwie pierogi ruskie

farsz

  • FARSZ:

 

ciasto

  • SKŁADNIKI:

 

 

 

  • CIASTO:

 

  • 3 Szklanki Mąki
  • 1 Szklanka Wody Gorącej
  • 1Łyżeczka Soli

Dodatkowo

  • DODATKOWO:

 

  • 2 Cebule
  • 3 Plastry Boczku Surowego
  • Olej

Sposób przygotowania:

Łatwie pierogi ruskie
Farsz:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Ugniatam widelcem na jednolitą masę.Ser biały dodaję do ziemniaków, równieżugniatam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju. Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju. Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę. Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.

Ciasto:

Mąkę wsypuję do wysokiej miski. Dodaję gorącą wodę może być wrząca.Następnie dodaję sól. Ciasto zagniatam. Tworzę kulę. Ciasto dokładnie rozwałkowuję . Za pomocą szklanki wykrawam krążki. Na środek za pomocą łyżki kładę kulkę farszu. Pierogi zlepiam dokładnie.

Na gotującą, osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.
Łatwie Pierogi Ruskie
Ze składnikóe na ciasto formuję kulę. Jednolita masa.
Łatwie Pierogi Ruskie
Ciasto rozwałkowuję dokładnie i bardzo cienko.
Łatwie Pierogi Ruskie
z Ciasta za pomocą szklanki wykrawam koła.
Łatwie Pierogi Ruskie
Za pomocą łyżki nakładam farsz i zlepiam pierogi bardzo dokładnie.