nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Łatwy dżem wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dżem wiśniowy domowej produkcji z kawałkami wiśni świetny do pieczywa, jak i jako dodatek do różnorakich wypieków i słodkości.

Łatwy dżem wiśniowy

Składniki:

Łatwy dżem wiśniowy

 

  • 2 kg wiśni
  • 800g białego cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Łatwy dżem wiśniowy
Wiśnie umyć i pozbawić pestek (można wyjąć pestki ręcznie lub użyć drylownicy). Umyte wiśnie bez pestek umieścić w garnku i zasypać je białym cukrem oraz dodać do nich kwasek cytrynowy. Zasypane cukrem i kwaskiem wiśnie odstawić na kilkanaście minut (od 15 do 30 minut maksymalnie), by wytworzył się z nich sok. Po upływie tego czasu przestawić garnek z wiśniami na kuchenkę i włączyć ogień. Smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu przez kilka godzin nie zapominając o częstym mieszaniu, by wiśnie się nie przypalały. Po upływie kilku godzin, gdy dżem wiśniowy uzyska, będzie miał zadowalającą nas odpowiednio gęstą konsystencję zdjąć garnek z ognia. Gorący dżem nalewać do słoiczków, które następnie szczelnie zakręcać i odstawiać do góry dnem. Wypełnione dżemem słoiczki odstawione dnem do góry pozostawiać w tej pozycji do ich ostygnięcia.