Łatwy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pie

Łatwy jabłecznik

Składniki:

Łatwy jabłecznik

 

  • 3 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • 50-70 dag jabłek,
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Łatwy jabłecznik
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać po 1 jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i budyniem.

Rodzynki sparzyć, osuszyć, obtoczyć w mące.

Mąkę i rodzynki dodać do ciasta.Całość dokładnie wymieszać.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy.

Na cieście ułożyć obrane i pokrojone jabłka, posypać wiórkami kokosowymi.

Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Upiec na złoty kolor.

Uwaga! Zamiast jabłek możemy dodać do ciasta inne dowolne owoce. Wtedy do ciasta nie daje się cynamonu.