iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Łatwy jabłecznik z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zaczyna się sezon na jabłka i dzięki temu możemy się cieszyć smakiem takiego ciasta.

Łatwy jabłecznik z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łatwy jabłecznik z bezą

 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 80 dag jabłek już po obraniu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszki manny

Sposób przygotowania:

Łatwy jabłecznik z bezą
Margarynę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka jajek i przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść ciasto które schłodzić około 30 min w zamrażalniku.Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z 1 łyżką cynamonu oraz 5 łyżkami cukru.Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier puder i jeszcze chwilkę razem ubijać na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć 3/4 całości schłodzonego ciasta po cieście posypać cieniutko kaszką manną i na to dopiero wyłożyć całe jabłka na jabłkach równo rozsmarować bezę i po wierzchu posypać kruszonka z resztek ciasta. Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec ciasto przez 25 min, następnie zmniejszyć temp. 150st i dopiec ciasto kolejne 10 min po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku, aby beza się dosuszyła.Ciasto przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Łatwy jabłecznik z bezą
Zagniecione ciasto schłodzić w zamrażalniku
Łatwy jabłecznik z bezą
Wierzch ciasta posypać delikatnie kaszką
Łatwy jabłecznik z bezą
Na ciasto wyłożyć całe jabłka a na nie bezę
Łatwy jabłecznik z bezą
Ciasto po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem