gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Łatwy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tani i bardzo łatwy w przygotowaniu makowiec.

Łatwy makowiec

Składniki:

Łatwy makowiec

 

  • Na ciasto
  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kost.margaryny
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • Na masę makową;
  • puszka masy makowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Łatwy makowiec
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem, kaszę mannę i cukier. Dodajemy jajka, żółtka i roztopioną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. trochę ciasta odkładamy. A resztę ciasta wykładamy na blaszkę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Z dwóch białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Masę wykładamy na ciasto. Z pozostałej reszty ciasta układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny.