Słownik kulinarny

l

Lawenda

Lawenda
fot. Fotolia
Lawenda jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Dość powszechnie występująca w basenie Morza Śródziemnego, od Wysp Kanaryjskich po  Indie.  Ta krzewinka osiąga do 60 cm wysokości i ma zielone liście ze srebrnym odcienie oraz drobne purpurowe lub niebieskie kwiaty zebrane w kłosy. Zaliczana jest do roślin dekoracyjnych, leczniczych i miododajnych. Lawenda  kwitnie od czerwca do października. Wydziela bardzo intensywny zapach, który przyciąga trzmiele, pszczoły, motyle, a odstrasza komary i mszyce. Roślina ta lubi słoneczne stanowiska oraz bogatą w wapń, dobrze przepuszczalną glebę.

Zawartość
Lawenda zawiera olejek eteryczny oraz kwasy organiczne, kumaryny, sole mineralne i garbniki. To właśnie te substancje odpowiadają za zdrowotne właściwości tej rośliny. Surowcem zielarskim jest kwiat lub też całą roślina.

Działanie
Lawenda wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji olejku lawendowego. Ma ona działanie przeciwbakteryjny, przeciwgrzybicze oraz łagodzący ból. Wykorzystywany jest w aromaterapii, ponieważ uspokaja, relaksuje, normalizuje. Może być stosowana zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Przywraca równowagę skórze, szczególnie tłustej, wspomaga skórę starzejącą się w regeneracji komórek oraz skutecznie zwalcza bakterie wywołujące trądzik. W przypadku bóli naciera się olejkiem lawendowym miejsca nam dokuczające. Napary z lawendy doskonale sprawdzają się w przypadku bezsenności, bólach brzucha, kolkach, wzdęciach. Jednak nie polecane są osobom chorym na wrzody żołądka lub dwunastnicy.  Szeroko rozpowszechnione są mydła lawendowe, które mają właściwości dezynfekujące, lecznicze i zmiękczające skórę. Dla osób przemęczonych zalecane są kąpiele relaksujące. Lawenda rzadko wywołuje alergie, jednak jeżeli ktoś nie lubi jej zapachu unika się jej stosowania.

Zastosowanie
Lawenda wykorzystywana jest w lecznictwie, kosmetyce i sztuce kulinarnej.  W kuchni wykorzystujemy liście, pączki oraz kwiaty szczególnie do dań mięsnych oraz warzywnych. Ponadto kwiaty lawendy mogą posłużyć jako dodatek do deserów, ciast, ciasteczek, galaretek, a nawet budyni. Łodygi lawendy wykorzystuje się jako dodatek przy produkcji win, nalewek czy likierów.