zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Lawendowe truskawki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Truskawki, suszona lawenda i cukier trzcinowy żelujący to świetny tercet. Z lawendą trzeba uważać bo jest bardzo aromatyczna.

Lawendowe truskawki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lawendowe truskawki

 

  • 500 g truskawek
  • 500 g cukru żelującego trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy

Sposób przygotowania:

Lawendowe truskawki
Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić i wrzucić do miski. Wsypać lawendę i cukier, dokładnie wymieszać. Miskę zakryć i wstawić do lodówki na 4 godziny. Potem przełożyć je do szerokiego rondla i zagotować mieszając.

Gotować 4 minuty a potem gorącą konfiturą napełnić wyparzone słoiki. Zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Lawendowe truskawki
do miski wrzucić pokrojone truskawki cukier oraz lawendę
Lawendowe truskawki
wszystko dobrze wymieszac i wstawićna 3 godziny do lodówki
Lawendowe truskawki
potem wszystko gotowac 4 minuty i napelłnić słoiki