eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1306]

Lazania naleśnikowa Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Trochę inna,ale pyszna lazania.

Lazania naleśnikowa Eli

Składniki:

Lazania naleśnikowa Eli

 

  • Farsz 1:
  • 1/2 kg mięsa mielonego(ja pomieliłam łopatkę)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa(według gustu)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • sól,pieprz
  • olej

 

  • Farsz 2:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 serek camembert
  • sól,pieprz
  • olej

 

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2.5 szklanki mąki pszennej(około)
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Lazania naleśnikowa Eli
Farsz 1
Mięso przesmażyc na gorącym oleju,dodać posiekaną cebulę,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć razem aż cebula i mięso nie będą surowe.Dodać pomidory z puszki(jeśli są całe,rozdrobnić),przyprawy i dusić,aż sok odparuje,a mięso będzie miękkie.

Farsz 2
Pieczarki pokroić,wrzucić na gorący olej,dodać pokrojoną drobno cebulę,sól,pieprz i przesmażyć,aż pieczarki odparuja sok.Zdjąć z ognia,dodać serek camembert pokrojony na małe kawałki i wymieszać.

Farsz 3:
Szpinak rozmrozić i odparować,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Margarynę roztopić,dodać mąkę,przesmażyć,dodać(nie wlewać wody)do szpinaku i przesmayć.Jajko dokładnie roztrzepać i powoli wlewać do szpinaku,ciągle mieszając.

Ciasto naleśnikowe:
Piwo i wodę wlać do garnka,dodać jajka,olej,sól i zmiksować.Dodawać mąkę w czasie miksowania.Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Usmażyć 4 naleśniki.Ja smażyłam na patelni kwadratowej 28 cm.

Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondlu,dodać mąkę i przesmażyć.Zdjąć rondel z ognia,wlewać powoli mleko,ciągle mieszająć trzepaczką.Doprawić czosnkiem,solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Gotować,aż sos zgęstnieje.

Na dno naczynia(patelni) włożyć 1 naleśnik,farsz szpinakowy,1/4 sosu beszamelowego,2 naleśnik,farsz mięsny,1/4 sosu beszamelowego,3 naleśnik,farsz pieczarkowy,1/4 sosu beszamelowego,4 naleśnik,1/4 sosu beszamelowego i na górę starty ser żółty.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,około 35 minut.Smacznego!