aazett

aazett

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Lazania po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię To

Lazania po bolońsku

Składniki:

Lazania po bolońsku

 

  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 50 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów (po 40 dag)
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag tartego parmezanu
  • opakowanie lazanii
  • pęczek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Lazania po bolońsku
Boczek kroimy, cebulę i czosnek siekamy, marchewkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Boczek smażymy na oliwie na złoto, dodając oregano. Dodajemy warzywa, smażymy 7 min, mieszając. Dodajemy mięso, pomidory z puszki, mieszamy. Obie puste puszki napełniamy wodą i wlewamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 45 min, mieszając. Do sosu dodajemy 1/4 parmezanu i kilka listków bazylii. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, następnie układamy warstwami: płaty lazanii, sos boloński, śmietanę, aż do wyczerpania składników (na wierzchu ma być sos). Wierzch posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180*C.

Tagi:

mięso tarta