tokijka

tokijka

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

lazania wegetariańska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dostałam ten przepis od zaprzyjaźnionej Amerykanki. Dodaję go dla " Sarenki".

lazania wegetariańska

Składniki:

lazania wegetariańska

  • paski lazanii ok 180 g
  • 800 pomidorów bez skórki ,bez pestek lub z puszki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • duże papryki ok.600 g
  • bakłażany małe lub odpestkowane cukinie ok. 250 g
  • szpinak ok.150 g
  • listki posiekanej bazylii wg.smak
  • 250g sera ricotta (biały ,śmietankowy ser)
  • 80g mozzarella
  • 10g parmezan
  • sos beszamel: ok. 1szklanka mleka
  • ok. 1 1/2 łyżki mąki
  • 10g parmezanu
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

lazania wegetariańska

Na oliwę wrzucamy czosnek i bazylię˛gdy zapach rozniesie się po domu dodajemy pomidory.Doprowadzamy do wrzenia ,gaz zmniejszamy i gotujemy 30 min. Papryki musimy ugrilować przez 5 min do czasu gdy skórka zrobi się czarna i pęka.Wkładamy taką paprykę do woreczka i tak da się łatwo obrać.Bakłażany należy podsuszyć pocięte w paski w piekarniku.Ugotowany ,odciśnięty szpinak wymieszać z ricotta .Robimy sos beszamelowy. Układamy wszystko tak: paski lazanii ,sos pomidorowy,papryka i bakłażany,paski lazanii,sos pomidorowy ,cały szpinak z ricotta,paski lazanii,sos pomidorowy ,papryka i bakłażan,na to cały sos beszamelowy,mozzarella i parmezan. do piekarnika 200 C na 20-25 minut do zarumienienia

Redakcja poleca: