Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Lazania z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna lazania z brukselką.... niesłychanie kaloryczna....ale od czasu do czasu warta grzechu :) polecam

Lazania z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z brukselką

 

  • SKŁADNIK NA LAZANIĘ:
  • 500 g mięsa mielone z szynki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula + 1 łyżka oliwy do podsmażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, chili do smaku
  • 300g brukselka
  • makaron (12 płatów na moje naczynie )

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lazania z brukselką
PRZYGOTOWANIE FARSZU MIĘSNEGO: Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia na łyżce oliwy cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie dodajemy mięso i razem przesmażamy. Dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy oraz pieprz i sól razem dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili do smaku.PRZYGOTOWANIE MAKARONU: Makaron obgotowujemy chwilę we wrzącej wodzie, tak żeby był elastyczny. PRZYGOTOWANIE BRUKSELKI: Brukselkę myjemy, oczyszczamy z górnych liści i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości, ale tak żeby brukselka nadal była jędrna. PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajmy mąkę i chwilę podsmażamy. Wlewamy mleko i całość gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje ( ok 10 minut). Doprawiamy do smaku. PRZYGOTOWANIE LAZANII: Naczynie smarujemy masłem. Układamy płaty makaronu na to farsz mięsny, brukselkę wszystko polewamy sosem beszamelowym i przykrywamy płatami makaronu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na samej górze powinna być warstwa makaronu oraz sosu beszamelowego. Całość zapiekamy 50 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Lazania z brukselką
Mięso mielone dusimy z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym
Lazania z brukselką
Na makaron nakładamy farsz mięsny, brukselkę oraz sos beszamelowy
Lazania z brukselką
Na tak przygotowaną warstwę nakładamy makaron i powtarzamy czynność ze zdjęcia wcześniejszego
Lazania z brukselką
Zapieczona lazania... mniam...minam...polecam